Honderden Amsterdammers hielpen mee om uiteindelijk 2800 naambordjes te maken van joodse slachtoffers uit de buurt. ‘Namen en Nummers’ – een initiatief van kunstenaar Ida van der Lee ( foto hierboven) – verruilde in 2020 vanwege de corona het Kastanjeplein voor eiland Pampus.
De laatste 200 naambordjes werden thuis gemaakt en het na 8 jaar voltooide Stratenmonument ging per boot naar eiland Pampus; Direct na vertrek werd ik al geconfronteerd met de immense leegte van zowel het uitzicht als de herinnering aan de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog
De naam op het bordje lees ik en ik ga op zoek naar de juiste plek. Vervolgens leg ik het op zijn plaats en de verdrietigste gedachten aan hun gruwelijke ervaringen gaan dankzij dit mooie ritueel over in een gevoel van betrokken aandacht, van delen, van zorg en betrokkenheid.
Job Cohen, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité, gaf een eerbetoon
Margareth Iping zong het Kaddisj, een joods gebed voor de doden.
Informatie over de slachtoffers werd gevonden op joodsmonument.nl. Het thuis ritueel voor de laatste 200 bordjes is intens beleefd. Er zijn liefdevolle en kleurrijke naambordjes gemaakt.
Citaten van deelnemers die thuis een naambordje maakten
Paul ‘Het maakproces van het bordje heeft diepe sporen nagelaten … zo veel liefde kwam er boven en tegelijk verdriet dat wij dat nu pas geven en niet toen zij het nodig hadden.’
Henny ‘Vandaag heb ik haar naam geschreven in goudkleurige letters, als teken van waardigheid. Ook heb ik een klein ornament nagetekend, wat te zien is aan de bovenrand van het huis waar ze woonde’
Namen en Nummers is een kunstproject van Ida van der Lee. Zij ontwerpt rituelen. Om wat er niet mag zijn, wat taboe is, of pijnlijk, lichter te maken. Zo begeleidt ze mensen bij het herdenken, verwerken of vieren van emotionele gebeurtenissen en processen.
www.namenennummers.eu
www.idavanderlee.nl
Uit het donker naar het licht
De afgelopen zeven jaren doorliepen de deelnemers op 4 mei het ritueel op het Kastanjeplein. Door de naambordjes in de grote plattegrond van de buurt te leggen brachten ze hen symbolisch terug naar huis. Na 8 jaar zijn zo alle 2800 joodse slachtoffers op deze wijze uit het donker naar het licht gebracht. Het enorme sociale gat dat destijds geslagen is, wordt pijnlijk zichtbaar door het enorme Stratenmonument.
[tg_gallery_slider gallery_id=”11488″]
Blog, Tekst/Foto/Video: